Ana içeriğe atla

Büyük Seyyah Evliya Çelebi ve Seyahatnamesi

 

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere ünlü Türk Seyyahı Evliya Çelebi’den ve onun meşhur seyahatnamesinden bahsetmek istiyorum.


 İlkin hayatı ile ilgili birkaç bilgi vereyim. Evliya Çelebi 25 Mart 1611 yılında İstanbul’da doğmuş. Ancak ailesi Kütahya’dan gelmişler. Babası ve dedesi önemli devlet adamlarıymış. Bu nedenle onun iyi bir eğitim almasını sağlamışlar. Gençlik dönemlerinde IV. Murad'ın iradesiyle saraya alınmış ve çeşitli görevlerde bulunmuş. Kendisi çok becerikli ve kıvrak zekâ sahibi olduğu için sarayda hızla yükselmiş. Daha sonra seyahat etmeye başlamış. Neredeyse tüm İmparatorluk sınırlarını gezmiş. 70 yaşındayken vefat etmiş.

Şimdi Evliya Çelebi’nin bu gezme sevdasından biraz bahsedeyim. Kendisi küçük yaşlardan beri hareketli bir yapıya sahipmiş. Yeni yerler keşfetmeyi benim gibi çok severmiş.

Ancak onun bu uzun seyahate çıkmasını tetikleyen temel unsur gördüğü bir rüya olmuş. Size rüyayı Wikipedia’daki halini aynen kopya edeyim:  gördüğü rüya şöyledir: Rüyasında İstanbul'da Ahi Çelebi Camii'ndedir. Orada muazzam bir cemaat vardır. Dikkat eder, Hz. Muhammed'i baş tarafta görür. Dört halifesi ve diğer ashabı da oradadır. Peygamber Muhammed'in yanına gidip ondan şefaat dilemek ister. Ama bir türlü cesaret edip de gidemez. En sonunda bir cesaretle gidip "Şefaat ya Resulullah" diyeceğine, "Seyahat ya Resulullah" der. Böylece, ölümüne kadar sürecek seyahatleri başlar.


Büyük Seyyah önce kendi yaşadığı şehri gezer.  İstanbul'un her köşesine gider .Sıra diğer şehirleri gezmeye gelmiştir. İlk seyahatini ailesinden gizli yapar ve Bursa’ya gider. 35 günlük bir tatilin ardından şehre geldiğinde babasının kendisine kızacağını düşünür ancak babası oğlunun bu seyahat aşkını far edip seyahat etmesine izin verir. Babadan da izni kapan Evliya Çelebi’yi artık kimse durduramaz. 


Bir sonraki rotası İzmit’tir. Bu seyahatten sonra artık yurt dışına çıkmak ister ve çeşitli vezirler ve devlet yöneticileriyle beraber seyahatlere çıkar. Onların himayesinde olduğu için seyahat ücretlerini dert etmeden rahat rahat her yere gider. Gittiği yerlerde başına türlü türlü maceralar, tehlikeli olaylar gelir. Hepsinden kıvrak zekâsıyla sıyrılmayı başarır. Bu seyahatlerden edindiği tecrübeleri, gezdiği şehirleri, tanıştığı insanları bizlere meşhur “Seyahatname ’sinde” anlatır. Bu eser 10 ciltten oluşmaktadır. Osmanlı imparatorluğunu her yönüyle anlatır. Yazarının son derece renkli ve sıra dışı kişiliği nedeniyle eser hem Türk hem Dünya edebiyatlarının bir klasiğidir. Ancak eser yıllar sonra inceleme yapan bilim adamlarına oldukça zor zamanlar yaşatır. Çünkü eserde kullanılan dil çok karmaşık bir yapıda. Evliya Çelebi gördüğü fakat dilimizde bulunmayan bazı kelimeleri kendi yaratmış, tanık olduğu olayları kendi algılayışına göre değiştirip biçim veren bir yazar. Bu yüzden önce onun dilini çözmemiz, kişilik özellikleriyle tanışmamız ve düşünce yapısını öğrenmemiz gerekiyor.

Evet, arkadaşlar bir yazımızın daha sonuna geldik. Kendinize iyi bakın.

Kaynak:https://tr.wikipedia.org/wiki/Evliya_%C3%87elebi

Yorumlar

Blogda ki Popüler yazılar

Esrar-ı Cinayet Kitabı Özet ve Yorumu

  Merhaba arkadaşlar bu gün sizlere “ESRAR-I CİNAYAT”   adlı eserden bahsetmek istiyorum. İlk önce kitap hakkında genel birkaç bilgi, ardından kitap özeti, daha sonrada kitap hakkındaki yorumumdan bahsedeceğim. Şimdi başlayabiliriz.   Bir Türk klasiği olan bu kitap Ahmet Mithat Efendi tarafından 1884 yılında kaleme alınmış. Edebiyatımızdaki ilk polisiye romanı olma unvanına sahip. Kitap ilk önce gazetede yayınlanmış, daha sonra kitaplaştırılmış. İlklerden olması hasebiyle içinde bir takım teknik sorunlar bulundurduğu kabul ediliyor. Ama polisiye roman yazarlığının önünü açtığı için edebiyatımızda oldukça önemli bir yere sahip. Dilerseniz kitabın özetine geçelim. İstanbul Karadeniz taraflarında “Öreke Taşı” adında büyükçe bir kaya varmış. Bir gün bu kayanın üzerinde üç ceset bulunur ve hikâye böyle başlar. Olaydan sonra cinayetle ilgilenen soruşturma memuru (polis)Osman Sabri hemen olay yerine gelerek çeşitli incelemelerde bulunur. Çok zeki olan soruşturma memuru h...

Gönül Hanım Romanı Özeti

  Herkese selamlar arkadaşlar. Bu gün sizlere “Gönül Hanım” adlı bir romanın özetini yapmak istiyorum. Cumhuriyet devrinde yazılan bu eser dört genç kâşifin Orta Asya’yı ve Orhun Kitabelerini görmek için çıktıkları çok güzel bir seyahati anlatıyor. Önce her zamanki gibi kitabın künyesini yazalım. Kitabın Künyesi Kitap Adı: Gönül Hanım Kitabın Yazarı: Ahmet Hikmet Müftüoğlu Basım Yılı:1920 Kitabın Türü: Roman Yayına Hazırlayan: Dr. Fethi Tevetoğlu Kitabın Özeti “Gönül Hanım” romanı 1. Dünya Savaşı sırasında Sibirya’da esir düşen Mehmet Tolun Beyin yağmurlu bir sonbahar günü lokantada otururken iki Tatar kardeşle tanışmasıyla başlıyor. Adları Ali Bahadır Bey ve Gönül Hanım olan bu iki Tatar kardeş Mehmet Tolun Beyi tek başına görünce sohbet etmek isterler. Kısa süre sonra üçünün de aynı zihniyette olduklarını anlamalarıyla kendilerini Türk Tarihi ve Orta Asya konusunda derin bir sohbet içerisinde bulurlar. Konuşma esnasında Gönül Hanım üç arkadaşın Orta Asya toprakl...

Herodot ile Röportaj

  Herkese selamlar arkadaşlar. Bu gün sizlere tarihin kurucusu sayılan Herodot'la röportaj   yaptık. Dilerseniz başlayalım. - Bize kendinizi tanıtır mısınız?   Benim adım Herodot. MÖ 484 yılında Halikarnasos’ta doğdum. Ailem Anadolu coğrafyasında sözü geçen büyük bir aileydi. Bu nedenle güzel bir çocukluk geçirdim. Ardından gençlik dönemlerinde dünyanın birçok yerini gezdim. Bu geziler esnasında yeni insanlarla tanıştım. Onlardan gezdiğim yerler hakkında bilgiler topladım. O şehirdeki efsaneleri öğrendim. Bu şekilde bir ömür geçip gitti. Yaşlanınca İtalya’da bulunan Thurii kolonisine gittim. Orada uzun uğraşlar sonucu bir tarih kitabı yazdım. Pers –Yunan savaşlarını anlattığım bu eser daha sonraları meşhur oldu. Kitabımı yayınladıktan sonra yaşadığım küçük kasabada huzur dolu son günlerimi geçirmeye başladım . -Yolculuklarınıza nasıl başladınız? Ben gençlik dönemlerimde Halikarnasos’a bulunurken şehrimizi korkusuz bir savaşçı olan Kraliçe Artemisia yönetiyordu. ...